Nabasco®Sign

100% doordacht duurzaam nader verklaard

Wat maakt duurzaam duurzaam? Een helder verhaal over duurzaamheid, over natuurlijke Nederlandse ingrediënten, over lokaal produceren en over circulariteit.

Ingrediënten maken het product

Nabasco®  biocomposiet verkeersborden worden gemaakt van lokale reststromen. De belangrijkste grondstoffen van deze verkeersborden zijn riet, dat afkomstig is uit Nederland, kalk en hars.

Doordat de grondstoffen van lokale partijen worden betrokken, is er weinig transport nodig. Gunstig voor het klimaat, want er is sprake van slechts geringe CO2 uitstoot.

Natuurlijke vezels vergen minder energie om te produceren en minder chemicaliën om te hechten aan de hars. Beide zaken zorgen voor een nog duurzamer product.

0%

DUURZAAM

0%

LOKAAL

0%

CIRCULAIR

0%

KWALITEIT

0%

CE-GEMARKEERD

Bij de productie van Nabasco®Sign verkeersborden worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt. Het biocomposiet bestaat uit natuurvezel versterkt materiaal van Nederlands riet, kalk en hars.

De belangrijkste grondstoffen zijn restmaterialen uit Nederlandse natuurgebieden. Daardoor ontstaat een aanzienlijk lagere milieubelasting dan bij materialen uit andere continenten, die vanwege transport voor een aanzienlijke CO2-uitstoot zorgen. 100% lokaal dus!

Nabasco® biocomposiet verkeersborden zijn 100% circulair. Aan het einde van hun levensduur worden de borden vermalen, waarbij het restmateriaal volledig wordt hergebruikt bij de productie van nieuwe verkeersborden. Overigens worden de verkeersborden niet uit plaatmateriaal maar uit een modulaire mal vervaardigd. Daardoor is er ook bij productie 0% afval.

De levensduur van het vezel versterkte kunststof is nagenoeg onbeperkt en heeft in de praktijk bewezen tientallen jaren mee te gaan. Elektriciteitskasten zijn bijvoorbeeld van dit materiaal gemaakt. Voor de productie van verkeersborden zijn glasvezels vervangen door het natuurlijke vezels afkomstig van Nederlands riet.

Nabasco® biocomposiet verkeersborden voldoen aan de Europese norm NEN-EN 12899-1 en de Nederlandse norm NEN 3381:2020. Uiteraard is de achterzijde in de verplichte grijze kleur uitgevoerd. Onze verkeersborden dragen dus bij aan een uniform en rustig straatbeeld.

Ingrediënten maken het product

Nabasco® biocomposiet verkeerborden maken is te vergelijken met het bakken van een brood. De ingrediënten van het biocomposiet worden gekneed tot een soort deeg/pasta. Aan dit mengsel het riet, kalk en hars wordt een klein beetje grafiet toegevoegd; hierdoor krijgt het verkeersbord zijn voorgeschreven kleur. Het deeg rijpt enige tijd. Het exact benodigde gewicht deeg voor het betreffende verkeersbordmodel wordt bepaald (0% afval), waarna het composiet onder hoge druk en op hoge temperatuur wordt geperst. Lucht verdwijnt onder de druk, het composiet transformeert van kneedbaar naar extreem hard, duurzaam, weersbestendig en vormvast. De CO2 van het riet zit opgesloten en het productieproces wordt met eigen opgewekte groene stroom gedaan. Zo wordt een topproduct geproduceerd op een heel milieuvriendelijke manier!