Wat een interessante materie. En wat een indrukwekkende productie-omgeving. Om de totstandkoming van biobased composiet van A tot Z goed te kunnen begrijpen, zijn we uitgenodigd door de producent van onze biobased verkeersborden voor een bedrijfsbezoek aan hun fabriek. Dus toog een delegatie van directie en medewerkers van POL Heteren bv en afgevaardigden van NPSP bv naar Duitsland. Voor de meesten hun eerste kennismaking. Een kort verslag.

Het proces van het vervaardigen van een biocomposiet verkeersbord lijkt, zo werd ons uitgelegd en gedemonstreerd, sterk op het bakken van brood. Het begint bij het mengen van ingrediënten. Net als dat het deeg van brood moet rijzen, moet het gemengde biocomposiet even rijpen. Dan worden er porties gemaakt op basis van gewicht. De exacte hoeveelheid biocomposiet pasta gaat in de mal, waar deze wordt verhit en onder grote druk wordt samengeperst tot een hard eindproduct. Brood blijft luchtig, bij biocomposiet is alle lucht en dus porositeit verdwenen.

Naast de enorme productiefaciliteit zijn we rondgeleid door de andere belangrijke bedrijfsonderdelen. Na het bezoek aan de R&D afdeling volgden wat demonstraties van tests die steekproefsgewijs worden uitgevoerd op producten. Ook de eigen duurzame energievoorziening is aangedaan. De rondleiding eindigde bij de recyclingstraat. In deze buitenmaatse machine kan een biocomposiet product (naast verkeersborden zijn er nog tal van toepassingen) worden gebroken en vermalen tot een poeder dat geheel gebruikt kan worden als ingrediënt voor nieuwe biocomposiet verkeersborden. 100% Circulair dus.

Deze buitengewoon leerzame dag heeft ons enthousiasme over onze Nabasco®Sign lijn nog verder vergroot. Het bevestigde dat we met onze duurzame, circulaire en lokale oplossing helemaal op de goede weg zijn richting een groene en duurzame buitenomgeving. We kunnen niet wachten tot de mallen gereed en de productie opgestart kan worden!